• Branding

het verhaal achter de naam: Spotify

Terug naar overzicht

Als branding bureau zijn we vaak bezig met het verzinnen van unieke merknamen die betekenis hebben en makkelijk te onthouden zijn. Veelal komt daar een creatief proces bij te pas zoals bij de naam Welstee. Toch is soms het verzinnen van een pakkende naam simpelweg een kwestie van geluk. Sterker nog, bij veel grote namen is het een kwestie van geluk geweest.  

In dit artikel vertellen we over hoe Spotify precies zo'n gevalletje is. Maar, we willen je ook helpen om zelf dat geluk te forceren. Daarom beiden we ons gratis '6-stappenplan om een sterke en succesvolle merknaam te verzinnen' downloaden.'Muziek streamen'! Gaat er al een belletje rinkelen?

Als we het over muziek streamen hebben denken we in de veel gevallen allemaal aan hetzelfde: Spotify. 

Spotify heeft de afgelopen jaren het muzieklandschap drastisch weten te veranderen. En nu, met maandelijks meer dan 220 miljoen actieve gebruikers, is het niet zo vreemd om te stellen dat ze de nieuwe standaard zijn voor het luisteren van muziek. Met andere woorden: de naam Spotify is een begrip geworden. Maar hoe zijn ze initieel eigenlijk op die naam gekomen? Dat zal wel duizenden euro's hebben gekost? Of niet!?


Wat ze je wijs maken

Als je op internet zoekt naar de betekenis van de naam Spotify zul je verhalen tegenkomen waarin verteld wordt dat de merknaam zijn oorsprong kent in de woorden ‘spot’ en ‘identify’. Zelfs wikipedia beaamt dit. De waarheid is echter wat minder ingenieus. Spotify oprichter Daniel Ek heeft ons laten weten dat de merknaam eigenlijk is ontstaan door puur geluk. Puur een kwestie van: 'oh ik had je verkeerd verstaan'.


"Oh, ik had je verkeerd verstaan..."


Hoe de merknaam Spotify écht is ontstaan

De realiteit is wat menselijker dan dat iedereen doet voorkomen. De twee co-founders van Spotify zaten simpelweg thuis in een appartement in Stockholm na te denken over de nieuwe naam voor hun 'muziek streaming start-up'. Na verschillende ideeën te hebben verzonnen en een paar standaard naamgeneratoren te hebben geprobeerd, schreeuwde Martin Lorentzon (de andere co-founder van Spotify) een idee voor een naam door de kamer die Daniel simpelweg verkeerd verstond: 'Spotify'.

Hij vond het meteen een goed idee. Het is makkelijk uit spreken, klinkt fijn in de oren en roept een positief gevoel op. 

Het duo besloot om direct te Googelen of het domein nog beschikbaar was. Toen dit niet het geval was besloten ze de naam te registreren. 


Een paar jaar verder

Nu, alweer 13 jaar later, is de bedrijfsnaam Spotify onlosmakelijk verbonden met de muziekindustrie en is het een begrip geworden voor muziekliefhebbers over de hele wereld. Ondertussen zit de geschatte waarde van het merk om en nabij de 20 miljard dollar. De kans is klein dat er in de toekomst ooit nog een naamsverandering komt. Even niet goed luisteren en je zit er zo voor de rest van je leven aan vast. 


Maar wat als het wat minder van zijn leien dakje gaat?

Het is leuk om te weten dat goede namen dus ook zomaar kunnen ontstaan. Helaas is dit voor 90% van de bedrijven niet het geval. Of denken bedrijven dat het wel het geval is maar blijkt het in de praktijk daar wat minder positief uit te pakken. Laten we eerlijk zijn, een merknaam die jij leuk vindt betekend niet die ook daadwerkelijk goed is.

Als de creativiteit even te wensen over laat, de douche geen nieuwe ideeën oplevert en de achterkant van de viltjes ook leeg blijven, dan kan een goed branding bureau vaak verder helpen. Maar u kun ook zelf het heft in handen nemen en daar helpen we graag een handje bij.


Wat voor een soort merknamen zijn er?

Om een beetje in de juiste denkrichting te krijgen is het misschien handig om even een overzicht te hebben van wat voor een soort merknamen er eigenlijk bestaan. Op die manier kan je overwegen wat voor soort merknaam het beste past bij uw bedrijf.

 1. Omschrijvende merknamen omschrijven de functie van het merk. Bekende voorbeelden zijn Singapore Airlines of …
 2. Suggestieve merknamen geven een hint van het primaire voordeel van de functie. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld SwapFiets of Safe4u.
 3. Samengestelde merknamen zijn combinaties van twee of meer woorden. Vaak is de combinatie onverwacht. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Bluetooth.
 4. Klassieke merknamen zijn namen die gebaseerd zijn op Latijns of Grieks. Dit wordt vaak gebruikt voor advocatenkantoren of juristen.
 5. Willekeurige merknamen zijn échte woorden maar die in feite niks te maken met het bedrijf zelf. Het bekendste voorbeeld hiervan is Apple denk ik.
 6. Denkbeeldige merknamen zijn tegenwoordig de meest voorkomende merknamen omdat alle normale urls vaak al in gebruik zijn. Voorbeelden zijn is Magisco of Ibalo.

Een vuistregel in de wereld van branding is dat bij nieuwe merken zoals start-ups een omschrijvende merknaam altijd het beste werkt. Dit omdat het bedrijf nog niet bekend is en niemand nog snapt wat het doet. Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk wél duidelijk worden. Trouwens, ook Apple is begonnen met Apple Computers.

Waar moet een merknaam aan voldoen?

Ze zeggen wel eens, met smaak valt niet te twisten. En dat is ook zo. Maar, wat mensen niet vaak durven zeggen is dat jouw smaak er eigenlijk helemaal niet toe doet. Een merknaam moet namelijk niet 'in de smaak' vallen bij jou maar bij de rest van de wereld. Hoe beïnvloed je dat? Hoe maak je de kans zo groot mogelijk dat jouw merknaam aanslaat? Zorg ervoor dat de merknaam voldoet aan de volgende 6 voorwaarden: 

 1. De merknaam is eenvoudig
 2. De merknaam heet betekenis
 3. De merknaam voelt vertrouwd
 4. De merknaam is onderscheidend
 5. De merknaam is opvallend
 6. De merknaam is uniek

Maar, de hamvraag die je jezelf altijd zou moeten stellen tijdens het verzinnen van een naam: roept hij de juiste associaties op, of in ieder geval geen negatieve associaties?!


Is er niet een proces dat ik kan doorlopen om een goede merknaam te verzinnen?

Zeker!! Er zijn meerdere processen die men kan doorlopen. Maar de meeste werkwijzen komen neer op een zestal stappen die we volledig in detail uitleggen in onze gratis whitepaper. Dus, tast toe.

belangrijkste zinnen markeren

Tomas Bloem

Tomas Bloem

Brand Marketing Specialist

Download de gratis 6-stappen workflow